ITT VEDD MEG
×
Térkép megjelenítése

Ergonomija od glave do pet

Ne glede na panogo, v kateri delujete in ne glede na velikost vaše organizacije, velja, da bi morala biti načela ergonomije del zasnove vsake pisarne. S holističnim pristopom k uporabi opreme in pohištva lahko močno izboljšamo kakovost vsakdanjega delavnika in dvignemo nivo storilnosti. Obstaja nekaj splošnih težav, s katerimi se soočajo pisarniški delavci in vse so neposredno povezane z delovnim okoljem. Pokazali vam bomo, kako lahko z ergonomsko zasnovanimi delovnimi mesti rešimo te težave, da so zaposleni srečnejši, poslovni rezultati pa še boljši.

Top-to-Toe Ergonomics
Top-to-Toe Ergonomics

Problem: Slaba volja in težave s koncentracijo zaradi telesne bolečine.

Celo blaga bolečina, če je stalna, zmanjšuje koncentracijo in motivacijo.

Kako lahko pomagate:

V pomoč vam bo ocena ergonomične urejenosti pisarne. S celovito oceno delovnih postaj boste osvetlili področja, kjer bi lahko prihajalo do težav in vzroke odpravili, še preden bodo negativno vplivali na storilnost.

Problem: Utrujene oči in bolečine v vratu

 

Odsev računalniškega zaslona ali le slabo osvetljena pisarna lahko povzročita resno utrujenost oči, glavobole in celo migrene. Do napetosti in bolečin v vratu in ramenih lahko pride, če je zaslon na neprimerni višini, zato mora zaposleni nenehno pogledovati gor in dol ko bere ali preverja gradivo na mizi.

Kako lahko pomagate:

Poskrbite za ustrezno osvetlitev in na zaslone namestite filtre proti bleščanju, če je to mogoče. Z uporabo ustreznega monitorja, nosilne roke za monitor ali nosilca za prenosnik, lahko pisarniški delavci delajo v ergonomsko ustreznem položaju, saj si monitor nastavijo v višini oči, kar zmanjša napetost v vratu. Stojalo oz. držalo za dokumente pa odpravi potrebo po stalnem pogledovanju od papirja na mizi na zaslon.

Problem: Bolečine v zapestju zaradi ponavljajočih gibov.

Sindrom zapestnega prehoda (ali sindrom karpalnega kanala) je utesnitev živca, ki je ena najpogostejših zdravstvenih težav pisarniških delavcev. Pogosti težavi, povezani s ponavljajočimi gibi, sta tudi tendinitis ali vnetje tetiv v zapestju ter sprožilni prst.

Kako lahko pomagate:

S pomočjo počival za zapestje boste zapestje med delom manj upogibali navzgor, kar je gib, ki dokazano povzroča poškodbe zaradi ponavljajočih se gibov. Počivala za zapestje skupaj s tipkovnicami in podlogami za miško sestavljajo ergonomski trojček vsake ergonomske pisalne mize. Z ergonomsko oblikovano miško bo položaj zapestja še bolj naraven in udoben.

Problem: Bolečine v hrbtu

Če imate izkušnje celo z najblažjo obliko bolečin v hrbtu veste, da je s temi bolečinami skoraj nemogoče učinkovito delati. Predolgo vztrajanje v določenem položaju, nenaravni gibi, da dosežemo tipkovnico ali telefon, globoko sklanjanje nad mizo in celo prekrižane noge – vse to lahko po nepotrebnem obremeni medvretenčne ploščice in mišice hrbta.

Kako lahko pomagate:

Izdelke za podporo spodnjemu dela hrbta namestite na obstoječe stole, ali pa investirajte v nakup stoječih-sedečih delovnih postaj, kar je dobra izbira za nekatere ali vse pisarniške delavce. Poleg tega da uporabniki ohranjajo gibljivost, raztegnejo mišice in v svoj dan vnesejo več gibanja, sedeče-stoječe delovne postaje koristno vplivajo tudi na zmanjšanje obsega pasu.

Problem: Bolečine v spodnjem delu hrbta

Nepravilen položaj stopal povečuje pritisk na spodnji del hrbta. Neprimerna obutev, prekrižane noge in spodvite noge lahko težave s hrbtom še povečajo.

Kako lahko pomagate:

Na trgu je na voljo veliko različnih počival, podpor oz. podstavkov za noge, ki izboljšajo prekrvavitev in zmanjšujejo utrujenost, saj dvigujejo in podpirajo stopala in spodnji del nog. To vodi k boljšemu položaju celotnega telesa in zmanjšuje pojavnost bolečin v hrbtu.

Naložba v ustrezno opremo pisarne bo imela ogromno koristi za zdravje vaših sodelavcev. Prosite jih, naj še danes pripravijo oceno delovnega prostora, da boste točno vedeli, kakšne pripomočke in opremo potrebujejo.