ITT VEDD MEG
×
Térkép megjelenítése

Varnostni ukrepi za varnejše delo na daljavo

 

Delo na daljavo ali med potjo je vse pogostejše. Načela in pravila varstva podatkov veljajo tudi pri delu na daljavo, morda še bolj.

Pri delu na daljavo zaščitite svoje podatke z naslednjimi koristnimi nasveti Fellowesa:

 

Ne uporabljajte javnih omrežij!

 

Kjer je mogoče, se morajo delavci na daljavo izogibati brezplačnim dostopnim točkam Wi-Fi in javnim računalnikom. Če morajo nujno uporabiti javno napravo ali se povezati z javnim omrežjem, morajo biti pri pošiljanju informacij po internetu še posebej previdni. Dobra praksa je, da nikoli ne shranjujete gesel in se vedno previdno odjavite iz spletnih aplikacij.

 

Ohranjajte varnostno zaščito

 

Načrtujte varnostno zaščito, s čimer zagotovite, da so vse poslovne naprave zaščitene z varnostno programsko opremo, vključno s protivirusno zaščito, spletnim filtriranjem, požarnimi zidovi in šifriranjem naprave.

Če člani ekipe za poslovne dejavnosti uporabljajo lastne mobilne telefone in računalnike, se vprašajte, ali je to nujno in preudarno.

 

 

Šifrirajte, šifrirajte, šifrirajte

 

Delavec na daljavo tako hitro pozabi ključek USB na vlaku kot rokavice v kavarni.

Vse naprave, ki vsebujejo občutljive podatke, morajo biti šifrirane v skladu s predpisi – to so naprave USB, mobilni telefoni, tablični računalniki in prenosni računalniki.

 

Uporabljajte navidezno zasebno omrežje VPN

 

Nekoč polna zapletov so današnja navidezna zasebna omrežja (VPN) povsem preprosta možnost za povprečnega uporabnika. VPN zagotavlja bistveno višjo dodatno raven varnosti pri delu na daljavo, pametni lastniki podjetij in menedžerji pa njihovo uporabo zapovedujejo.

 

VPN pomeni navidezno zasebno omrežje. Če z ekipo delate na daljavo, je njegova uporaba nujna. VPN je nekoliko podoben zasebni telefonski liniji. Ustvari neprebojen predor med eno lokacijo (kjer se je posameznik odločil za delo na daljavo) in drugo lokacijo (omrežje podjetja). Poleg tega, da je zaradi njega proces veliko bolj varen, VPN omogoča tudi priročen dostop do strežnikov in aplikacij podjetja.

 

Vzemite si čas za gesla

 

Ne glede na to, kako mamljivo je ustvariti geslo 1234 za vsako zahtevo po geslu, to vsekakor ni smiselno, ko gre za varstvo podatkov. Vzemite si nekaj časa za ustvarjanje nejasnih gesel. So vaša prva obrambna linija pred hekerji, zato se pri ustvarjanju potrudite. (Vir: https://minutehack.com/guides/10-security-tips-for-remote-and-mobile-working)

Razmislite o grožnji vizualnega vdora!

 

Vizualni vdor je lahko resna grožnja, če delate na javnih mestih ali na poti. Surfanje čez ramo, kot ga imenujejo, je vse pogostejša oblika kraje identitete, pri kateri se zasebni podatki gledajo ali celo fotografirajo čez ramo tistega, ki uporablja zaslon.

 

Zaščitite zaslon pred radovednimi pogledi in investirajte v zaslon za zasebnost, ki ga je mogoče preprosto pritrditi in odstraniti z zaslona prenosnega računalnika. Filtri zasebnosti Fellowes PrivaScreen™ Blackout zatemnijo zaslon s strani, s čimer ščitijo vašo zasebnost, medtem ko ohranijo kristalno jasen pogled na zaslon, če vanj gledamo naravnost.

 

 

  • Namesto da se odzivate na kršitev varstva podatkov, ki vas preseneti, je bolje, da ste pripravljeni na vse dogodke.

 

  • Ustvarite trdno politiko dela na daljavo in načrt neprekinjenega poslovanja, ki vključuje tudi ukrepe, ki jih lahko delavci lahko izvedejo v primeru kršitve podatkov.

 

  • Določite vire, potrebne za zaščito podatkov, ko do njih dostopajo delavci, ki delajo na daljavo, in načrtujte odziv, če pride do kršitve.

 

  • Vzemite si čas za izobraževanje članov skupine o njihovih odgovornostih, o tem, kaj se od njih pričakuje, in o praktičnih korakih, ki jih lahko izvedejo za zaščito podjetja, stranke, zaposlenega in dobavitelja ter vseh drugih podatkov, ki jih pri delu potrebujejo..